2000mil ferdig 10000mil igjen.

Vi har nå sånn ca seilt to tusen mil, det er avstanden fra Tønsberg gjennom kattegatt til Tyskland, kielkanalen, frisiske øyer, Nederlandske innsjøer, stande-mast-route kanalene gjennom nederland nesten til Belgia, Belgia-Frankrike-England-Frankrike-kryssing av Biscaya til Spania, og så Portugal hvor vi nå er og står på tur til å gå i gang med Algarvekysten før vi stikker nesa inn i Middelhavet etter en snartur til Marocco, ja om en ukes tid så kan vi faktisk si at vi har seil Norge-Afrika og det er jo noen liter vann som har passert under baugen på den tiden.
Forestillingene våre om hvordan dette skulle bli har vel blitt sånn nogenlunde som vi hadde tenkt, vi har ligget mer i havn og mindre på eget anker enn vi hadde beregnet, vi har gått mye mer for motor enn vi hadde tenkt. Det har vært kaldere og mindre vind enn vi hadde forestilt oss.
Vi har brukt mye mer tid i Nederland enn vi hadde tenkt og vi har spist på restaurant mye mer enn vi hadde tenkt. Men alt dette som vi ikke hadde tenkt å gjøre men gjorde allikevel det har vært fordi vi har hatt lyst til det og siden vi ikke hadde noen ufravikelig plan så har vi ryddet plass til disse tingene som ikke var planlagt.

Vi seiler såkalt doublehanded, det vil si at det kun er vi to ombord, det går helt fint men det har vist seg å framkalle en vaktløsning ikke bare på nattseilas men også på dagtid.
For eksempel i Oslofjorden så sitter man gjerne begge og glaner utover og tenker kurs og ankomst og seilteknisk og navigering, det går bare ikke i lengden når man går etapper som skjelden er under 50mil, de er somregel 60-80mil og da går det ikke å sitte å glane i 12timer, man må gjøre andre ting som å lese eller sove eller studere delfiner eller lage mat eller hva som helst annet enn navigasjon,seiltrim og utkikk.
Vi har kommet fram til at en løsning på 4/4 er det beste, altså en løsning der en har vakt fra klokken 12-16 neste har fra 16-20 så neste 20-24 og så 24-04 og så 04-08 og 08-12 gjenta gjenta.
Vi kjører altså en vaktløsning også om dagen og ikke bare om natten og det fungerer perfekt.

Båten og utstyret har fungert teknisk greit hittil, vi har jo hatt en tendens til å bytte båt ofte og vi tenker altid og snakker en båt framover, altså hva vi har lyst på neste gang.
Det vi har kommet fram til nå er at vi ikke lenger har lyst på det vi hadde lyst på før vi startet, vi har fått nye kriterier og ønsker til neste båt som ikke betydde alverdens før vi reiste, vi savner ting vi ikke visste at vi ikke hadde og andre ting vi har ser vi mindre verdi i nå.

Jolla vår en Zodiac 240 som vi mente var en helt kurrant jolle den er nok litt mer sliten enn vi trodde, spiledørken er knekt på 6-8steder og trår man uforvart et sted så går dørkbordene rett av, de er morkne så det holder, dette er jo ting som kan byttes men akterspeil er sprukket i innfestingen til «pølsene» og den er kanskje ikke direkte farlig å kjøre men med mer enn 1-2oppi så er det betenkelig å kjøre i noe annet enn maks bris, bunnen beveger seg med bølgene men det er også positive ting med jolla vår. Når vi ligger ved «jolleparkeringer» så er det nok andre sine joller som er førsteprioritet for tyver, vi ville ihvertfall ikke stjålet vår egen jolle. Den er gammel som Noas Ark men får vel duge litt til.

Å reise i spasertempo gjennom europa gir mersmak og vi har fortsatt lyst å seile langt så vi fortsetter som planlagt, altså kommer vi ikke hjem denne måneden heller, og vi prater innimellom om hva som skal skje videre når vi engang kommer hjem, skal vi flytte på land og slutte å være båtboere, skal vi gå over til å kun seile Sverige,Norge,Danmark som før eller skal vi bo videre i båten slik vi nå har gjort i 2år og skal vi ut på nye eventyr, skikkelig langtur eller hva. Planer fødes nå 🙂

Kapteinen

4 kommentarer om “2000mil ferdig 10000mil igjen.

 1. Vi har kommet fram til at en løsning på 4/4 er det beste, altså en løsning der en har vakt fra klokken 12-16 neste har fra 16-20 så neste 20-24 og så 24-04 og så 04-08 og 08-12 gjenta gjenta.

  Det er vel rederinnen som alltid tar den vakta fra 24-04 da ? 🙂 🙂

  Blondinen her i heimen er blitt inspirert av skriviga deres, så keep up the good work !!
  Hilsen Rolf

  1. Hei Rolf.
   Vakta 24-04 er semipopulær 🙂 Den som har den slipper solnedgangen og soloppgangen men på den annen side er det veldig godt å sove på morgenen

 2. Hahaha, du e no en fin en pappa! Superkoselig å lese, før du vet ordet av det så har du vippa både Voe og Fotballfruen av bloggtoppen skal du se;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: