Dordrecht til Groningen

Vi har vært så heldig at vi har hatt besøk av Conrad og Kari Anne som mønstret på i Middelburg. Det er veldig greit å ha ett par ekstra armer når en skal sluse. Vi ble veldig glad i Nederland da vi var her sist og ble ikke veldig lei oss når ruta nordover gikk gjennom Nederland igjen. Dordrecht er Nederlands eldste by og vi syns kanskje også den koseligste skjønnt det er vanskelig å velge. Vi ble der i 2 dager denne gangen også men føler enda ikke at vi har sett hele byen.
Derfra gikk vi til Alpen a/d Rijn rett utenfor Gouda, innseilingen til havnen er 5,2meter bred, Enzo er 4,12, det gikk jo greit men det var trangt. Dette var bare en havn med masse leiligheter så tidlig neste morgen kastet vi loss for Harlem.
Forrige gang vi seilte fra Amsterdam stoppet vi ikke i Harlem det angret vi på! Det ble derfor 2 dager her og. Harlem er vel nærmest en bydel av Amsterdam «gamlebyen» med mange gamle flotte kirker som ringer og spiller hele dagen, trange gater og koselig torg. Her ramlet vi innom en Whiskybutikk som hadde mer enn 750 forskjellige typer whisky og det var mulig å prøvesmake – Slikt hadde ikke gått an i Norge! Valget falt til slutt på Monkey shoulder whisky fra Skottland. Vi som ikke ble å reise om Irland,Skottland fikk jo da på en måte oppleve noe som nettop den delen av verden er kjent for.

Vi måtte selvsagt stoppe i Amsterdam også, Memento som vi seiler sammen med har ikke vært her før og mannskapet vårt mønstret av her. Sist vi var i Amsterdam var det bare meg og Kari Anne som hadde sett Red light distrikt, denne gangen tok vi gutta med dit. Midt i Red light ligger en stemningsfull bar som heter Old Sailor her var det høy stemning da vi bestemte oss for en drikkestopp, det viste seg at Norge spilte fotballkamp mot England (tror jeg)

Når vi så skulle videre nordover var det ukjent terreng for oss, forrige gang gikk vi inn ved Den Helder nå skal vi ut ved Delfzijl. Første dag ut fra Amsterdam gikk vi sjøene Markermeer og Ijsselmeer. Det er en strekning på 45 mil og en grei dagsetappe med stopp i Lemmer. Det ble ikke noe sightseeing her da vi reiste videre tidlig neste dag. Det er definitivt den grunneste delen av kanalen vi kjente flere ganger at det «lugget» men det er bare gjørmebunn så man kjenner ikke annet enn at farten synker litt.

Etter en lang dag på kanaler kom vi inn til Leeuwarden hvor vi hadde lyst å ligge i byen. Det er en stor vollgrav rundt hele byen hvor en kan legge til og hvor man også kan forsyne seg med strøm og vann. Det er bare det at selve kanalen her er ca 2 meter dyp og det er midt i kanalen så når vi prøvde å gå inn mot siden for å legge til stod vi på grunn i gjørma.
Dette skjedde 2 ganger hvor vi kom løs for egen maskin først på tredje forsøk fant vi en plass som var dyp nok. Leeuwarden er også en koselig by som har en stor park midt i byen fint for oss pollenalergikere. Denne byen har ett klokketårn som er helt skjevt, det minner om det skjeve tårn i Pisa. Vi ble stående å betrakte det da en Nederlender kom bort og fortalte historien til tårnet. Det skulle opprinnelig bli en kirke men tårnet ble skjevt allerede før det var ferdig bygget grunnen var ikke stabil nok. Denne mannen viste seg og være lærer og vi lærte mer om Nederlands historie på 10 minutter enn på hele turen så langt – artig med sånne mennesker som bare øser ut av sin kunnskap!

Neste mål på veien var Groeningen, fra Leeuwarden til Groeningen er det 45 mil men det er grunnt og mange broer og noen sluser, vi fikk ikke starte før kl 0900 da broene begynte å åpne. Siste broåpning er kl 1900 og vi var spent om vi ville rekke frem. Det gjorde vi kl 1901 var vi gjennom siste bro i Groeningen. Middagen ble heldigvis ferdig forberedt mens vi ventet på broåpning i Dokkum (det er stengt mellom 12 – 13) så da rakk vi en liten tørsteslukker mens fisken var i stekovnen. Dag 2 i Groeningen består av klesvask, lunsj på pannekakebåt og sightseeing i byen. I kveld må turen videre planlegges da neste etappe fører oss til Delfzijl og så til Borkum. Vi blir dermed ferdig med de Hollandske kanalene for denne gang på neste etappe.

Ship ohoi
Jane

20130613-180933.jpg

20130613-180949.jpg

20130613-181001.jpg

20130613-184327.jpg

20130613-184340.jpg

3 kommentarer om “Dordrecht til Groningen

 1. Det både så og hørtes koselig ut. Vi gleder oss til å tilbringe et år på Europas kanaler i 2014.

  Mvh.
  Åse & Tom

 2. Takk for god info fra Nederland og flotte bilder !
  Kan nesten virke på innlegget ditt at Nederland er bedre enn Karibien ? 🙂

  1. Nederland er veldig hyggelig, kanalene blir man lei av bare man får nok av de men der er endel veldig hyggelige byer i det landet. Dordrecht er Hollands eldste by, den blir vi ikke mett på, Haarlem er lysår bedre enn Amsterdam, Leevarden er fint ,Groningen nydelig. Veldig bra.

   Var litt lunken til karibien, eller skal vi si. Been there done that og ferdig med det, greit å ha seilt men ikke nødvendig å gjøre det igjen.
   Nå har vi fått det litt på avsand og følt kulde på kroppen sammenlignet med 30-35 i luften og 25-28 i vannet. Vel nå er jeg klar for karibienvinter igjen, Jane er ikke helt deqr men det kommer.

   Nå skal vi bare shine opp Enzo og flytte inn i ny båt forhåpentligvis i løpet av Juli så er det bare å telle tre fire år så reiser vi igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: